Din RomaniaPovesti XXL

Stefan Bandol:”Stop acestui delir al stomacului!”

Articol de Alexandra Manaila

Putini din cei care il cunosc pe Stefan Bandol, stiu ca este geolog de meserie si ca ii place foarte mult sa urce in creierii muntilor. Din pacate, nu mai poate face asta atat de des pe cat si-ar dori. Problemele de sanatate mintala i-au afectat cariera, viata si silueta. S-a ingrasat 12 kilograme din cauza medicamentelor, a luptat cu stresul, depresia si mentalitatile oamenilor, dar si cu obezitatea si rand pe rand le-a biruit pe toate.

Aripi pentru fiinte umane

A aflat cum este sa fii bolnav in Romania, dupa ce s-a internat intr-un spital de psihiatrie, acuzand probleme de sanatate mintala. Divortat, fara serviciu si cu o senzatie acuta de inutilitate, cand a iesit din spital Stefan Bandol si-a zis ca trebuie sa-si ofere singur a doua sansa in viata. „Mi-am oferit-o eu. Am cunoscut fundatia Estuar, care vazandu-ma ca sunt vorbitor de engleza si franceza, m-a intrebat daca sunt dispus sa merg la un workshop regional in Anglia, sa reprezint pacientii cu probleme de sanatate mintala. M-am aratat dispus. Eram atras de domeniu, dar in acelasi timp eram bulversat, fara serviciu si vroiam sa vad ce se intampla in afara tarii cu oamenii aflati in asemenea situatii. Asa am vazut ca sunt zeci, sute de asociatii de pacienti si fosti pacienti care lupta pentru drepturile lor de a fi tratati ca fiinte umane si nu ca oameni de gradul doi. Atunci mi-a incoltit ideea de a face si in Romania o organizatie de genul acesta, la ora respectiva nefiind nici una. Am fost sprijinit moral si concret prin oferirea unei camere la Fundatia Estuar dupa care am luat aripi si la propriu si la figurat”, povesteste Stefan. In 2002 a infiintat Asociatia „Aripi”, menita sa ofere sprijin fostilor si actualilor beneficiari ai serviciilor de sanatate mintala. Acum sunt 67 de membri in asociatie si cu siguranta numarul acestora va creste atunci cand proiectul Satul Spornic va prinde viata.

Vacanta completa la Spornic

In momentul de fata cei mai multi dintre romanii cu boli mintale se descurca atat de greu incat nu-si permit nici macar sa se gandeasca la o vacanta, darmite s-o si aiba. Unii nu au familii fiindca s-au imbolnavit in timpul adolescentei si nu au reusit sa si le intemeieze, altii au fost parasiti de familie din cauza problemelor de sanatate mintala. Cei mai multi nu au nicio meserie, nici loc de munca si traiesc de pe o zi pe alta dintr-un ajutor lunar de 120 lei. Stiind toate acestea, Stefan Bandol s-a gandit ca un proiect complex si plin de sperante ar putea da aripi acestor persoane. Un proiect unic in Romania. ”Casa Cu Casa Se Face Sat” se vrea a deveni un muzeu al satului european destinat recuperarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala. „Doamna Spornic era contabila noastra si ne-a intrebat intr-o buna zi daca vrem niste pamant. Aproape 4 hectare pe langa Sighisoara. L-a donat asociatiei si asa ne-am hotarat sa facem un sat cu 10 case din zone diferite ale tarii, cu un mini han, cu sala de mese, sala de conferinte si biserica cu componenta ecumenica. Am inceput sa caut potentiali sponsori pentru case si am gasit pentru prima casa, pe care am facut-o in stil maramuresean”, a povestit presedintele Aripi. Stefan a cumparat casa din Maramures, a relocat-o impreuna cu mesteri maramureseni in satul Cloasterf, acolo unde se afla terenul, i-a schimbat acoperisul, a cumparat si o poarta maramureseana veche si mobilier pentru o camera, dar cam atat… pentru ca a venit criza financiara, care a stopat totul si banii si lucrarile. Sponsorii s-au retras si Stefan a ramas cu prima casa neterminata.

Deocamdata se poate locui intr-o singura camera care este finisata, dar conditiile sunt la nivel de secol 19. Potentialul este insa mare. „Satul ar putea avea 36 de case si ar putea fi construit in cativa ani in masura in care ar fi finantari si angajament din partea statelor europene. Noi oferim terenul, iar statele respective isi pot face constructia cum vor ele”, a spus Bandol. Beneficiile ar fi de ambele parti, statele respective ar avea dreptul sa-si trimita in casa din sat beneficiari si fosti beneficiari ai serviciilor de sanatate mintala. Vor avea dreptul la o saptamana de vacanta gratuit. Iar pentru membrii Aripi vor exista in sat locuinte protejate si locuri de munca protejate. „Acesti oameni nu apuca sa se specializeze, sa aiba un loc de munca stabil si multi dintre ei traiesc dintr-un ajutor social derizoriu si nu-si permit o vacanta. Pentru ei o saptamana de vacanta inseamna ceva”, a mai spus Stefan. Iar in semn de pretuire pentru generozitatea si larghetea sufleteasca a familiei Spornic, numele acestui sat european va fi Spornic. „Nu trebuie sa ajungem sa traim viata dintr-o criza in alta sau intre doua internari. Suntem fiinte superioare si avem nevoie de teluri si sensuri in viata. Eu am gasit un sens prin acest proiect. Pe mine ma dadea peste cap faptul ca nu mai puteam profesa, am facut totusi o facultate foarte frumoasa. Geologia e o meserie frumoasa, care te impaca atat cu mediul cat si cu tine, dar eu nu mai aveam sanse sa profesez. Am iesit din sistem, fiind internat in spital si automat nu mi-am mai gasit de lucru”, povesteste Stefan. Insa familia Spornic i-a insuflat spornicie si s-a pus pe treaba, fiindca vrea sa realizeze ceva in timp. Am fost acolo, am vazut, am filmat si va aratam si voua…

Un proverb chinezesc l-a ajutat sa slabeasca

E suficient ca o persoana cu depresie, insomnie si probleme curente de sanatate mintala sa mai aiba de-a face si cu excesul ponderal ca sa se dea peste cap rau de tot. Orice factor extern perturbator, oricat de mic ar fi sau ar parea, poate declansa un rau mare, care uneori se adanceste in hau pana la suicid. Si sa recunoastem, obezitatea nu e deloc o problema de ignorat, nici de ascuns pentru ca se vede. Ca sa ajunga la vechea greutate si apoi sa-si mentina silueta, Stefan a invatat sa-si infraneze poftele alimentare. A umblat la cantitatile portiilor de mancare si a inceput sa mearga in fiecare zi pe jos intre 5-10 km. S-a pregatit pentru ascensiunea pe munte si dupa 7 ani de pauza, vara asta chiar a ajuns in Ceahlau. Cu o greutate acum in limitele normale, Stefan a prins aripi si a urcat Ceahlaul pana la cabana Dochia, in circa 3,5 ore. „Prietenii mei mi-au spus ca acel traseu se face in mod normal in 4,5 ore. Eu sunt in forma fizica buna, imi place muntele si chiar mi-era dor”, a marturisit Stefan. Ce-i drept, la cei 50 de ani ai sai Stefan arata bine. E slab, dar muschiulos, desi nu merge la sala. E in forma fizica excelenta si cantareste 74 kg.

Desi ii place sa gateasca si sa manance, este atent la tot ce baga in gura. „Mi-am schimbat regimul alimentar in urma cu 4-5 ani cand ajunsesem la vreo 86 kg. La inaltimea mea de 1,77 m eram aproape obez”, spune Stefan. Luase proportii pentru ca nu manca nimic pana la orele 15-16, dupa care spargea frigiderul de 4-5 ori pana la culcare. „Am avut si o medicatie care imi provoca pofta de mancare. Aveam o foame aproape dureroasa si mancam foarte mult, pana cand mi-am zis ca trebuie sa pun stop acestui delir al stomacului si am inceput sa mananc dimineata, lucru pe care eu nu-l mai facusem de la 14 ani si mi-era greu”, a spus Stefan. Dar incet-incet cu vointa si rabdare si-a schimbat programul alimentar. „Dimineata cand ma trezeam nu mi-era foame si ma fortam sa mananc o felie cu ceva, sa beau o gura de lapte sau un ceai cu un sandvis cu salam si branza. Fortandu-ma, dar nu exagerand a inceput sa-mi fie foame dimineata, iar seara nu mai imi fie atat de foame. Medicamentele pe care medicul le recomanda sa le iau la orele 18-19, iar dupa o ora doua ma apuca o foame disperata de trebuia sa mananc zdravan, le-am supus unui artificiu. Am inceput sa le iau chiar inainte de culcare, iar foamea nu mai era asa de dura incat sa ma trezeasca din somn. I-am spus medicului si m-a felicitat pentru initiativa”, a spus Stefan. Intr-adevar, in tratamentul bolilor psihiatrice sunt unele scheme terapeutice care provoaca foame si duc la tendinta de ingrasare. Dar Stefan a invins. In plus, ca sa fie sigur ca-si mentine greutatea si de acum incolo se ghideaza dupa proverbul chinezesc care spune „dimineata mananca de unul singur, pranzul imparte-l cu prietenii si masa de seara da-o dusmanilor”.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button