Cei mai multi dintre noi folosesc sfecla rosie in salate. Dar e timpul sa incerci ceva nou. Sucul din aceasta leguma il poti prepara in casa, foarte simplu, daca ai un storcator de fructe la indemana. O simpla apasare pe buton si ai licoarea minune, care iti curata sangele si iti intareste imunitatea.
Din doua kilograme de sfecla iti prepari suc pentru trei zile. Chiar daca e mai tentant sa-l cumperi gata facut, e mai sanatos sa ti-l faci tu. Atentie insa: nu amesteca sfecla rosie cu alte legume sau fructe si nu-i adauga zahar sau miere, oricum este dulce. Il poti depozita in frigider, dar nu uita ca trebuie baut la temparatura camerei.
Nebagata in seama, mai ales ca nu are un gust extrem de apetisant, sfecla rosie trece de multe ori drept o comoara nedescoperita intr-o lume ultracivilizata. In urma cu aproape patru milenii, sfecla rosie era cultivata in Babilon, Iran sau Assiria, fiind apreciata pentru frunzele sale aromate, iar mai apoi si pentru calitatile radacinii. Se spune ca in Roma, sfecla rosie nu trebuia sa lipseasca de la masa, fiind considerata o leguma de lux.
Bautura sportivilor
Potrivit unor studii sucul de sfecla rosie are capacitatea de a creste rezistenta si, in final, performantele sportivilor, fara a fi nevoie de mai multe antrenamente. Un studiu facut la Universitatea Exeter, a scos la iveala ca ciclistii care bausera jumatate de litru de suc de sfecla rosie cu cateva ore inainte de o proba (pentru ca acesta sa aiba timp sa se digere) au reusit sa pedaleze cu 20% mai mult decat cei care consumasera o bautura placebo, in acest caz suc de coacaze negre. Sucul de sfecla hraneste muschii, facandu-i sa functioneze mai eficient si marindu-le rezistenta.
Ce contine sfecla
Un pahar cu suc de sfecla are 80 de kilocalorii, 3,4 grame fibre, 1,7 grame de carbohidrati, 136 mg acid folic, 131 mg sodiu, 519 mg potasiu, care preveni si trataza afectiunile cardiace. Continutul de magneziu din aceasta leguma este recomandata de specialisti in restabilirea echilibrului psihic.
Sfecla rosie este indicata si femeilor insarcinate pentru ca este bogata in vitaminele A, B, C, E, K si contine calciu, sulf, cupru, fier, zahar natural, potasiu, bioflavonoide si antioxidanti. Din gama vitaminelor B se regasesc B1, B2, B6. Zincul este prezent in compozitia sfeclei, in cantitati suficiente pentru buna functionare a organismului. La fel si manganul si iodul.
Celuloza din sfecla trateaza obezitatea
Nutritionistii recomanda un pahar de suc de sfecla rosie pe stomacul gol, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni digestive, pulmonare si hepatice. Daca te confrunti cu greata, varsaturi, constipatie, hemoroizi sau dizenterie, te poate ajuta. Pentru ficat este foarte bun, intrucat celuloza din sfecla contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Tot ea imbunatateste digestia si trateaza obezitatea. O dieta care contine zilnic o astfel de leguma este una sanatoasa, deoarece sfecla rosie nu are colesterol si este cat se poate de recomandata in curele de slabire.
Tensiune mai mica de la sucul de sfecla
O jumatate de pahar de suc duce la o scadere cu pana la 20% si la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile la doar 30-60 de minute dupa ingerare. In cadrul unei cercetari realizate la Universitatea Queen Mary din Londra s-a aratat ca persoanele care beau zilnic cate un pahar de suc de sfecla rosie au tensiunea mai mica decat cele care nu recurg la acest „tratament”. In 2010, Societatea Americana de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei rosii intre recomandarile sale pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale. Sucul de sfecla rosie reduce nu doar presiunea arteriala, ci scade riscul de boli de inima si atac cerebral. Medicii vor putea beneficia, în viitorul apropiat, de o abordare „naturala” pentru a pune la punct noi terapii de scadere a tensiunii arteriale, bazate pe nitratii din legume. Cercetatorii britanici afirma ca nitratii din sfecla rosie se transforma în organism în monoxid de azot. Acest gaz contribuie la relaxarea vaselor de sânge si mentine tensiunea arteriala la cote scazute.
Adio spanac, sfecla pentru anemie
Daca pana acum toata lumea consuma spanac pentru refacerea fierului din organism, acum ar trebui sa se indrepte catre sfecla rosie, fiindca are o mare cantitate de fier, fiind intrecuta doar de usturoi. In plus, asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. Mai mult, substantele vitale din sfecla nu se distrug prin prelucrare termica. Totusi in privinta persoanelor anemice, indicat este sucul care purifica si sangele, pe langa aportul de fier pe care-l aduce.
Utila in cancer
Folosirea sucului de sfecla rosie in tratarea bolnavilor de cancer dateaza de mii de ani. Consumul regulat de sfecla rosie, ca atare sau prelucrata termic, fiarta ori coapta, normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste pofta de mancare, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii. Austriacul Rudolf Breuss, un terapeut naturist a tratat 45.000 de cazuri de cancer cu ajutorul sucurilor de legume si al ceaiurilor din plante. In opinia sa, cel mai puternic dintre toate sucurile de legume este cel obtinut din sfecla rosie, care curata sangele, blocheaza dezvoltarea tumorilor, detoxifica ficatul. Sfecla rosie este utila pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colo-rectal, gastric. De asemenea, radacina sa de culoare rosie este utila si in profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostata sau la san.
Atentie la cantitati
Nu pica in pacatul de a crede ca sfecla rosie este panaceu universal. In niciun caz si mai mult, excesul nu e bun. Daca bei prea mult suc, te poti trezi cu urina de culoare rosie, cu stari de greata sau chiar paralizie temporara a corzilor vocale. Daca ai diabet, fereste-te de sfecla si de sucul ei, fiindca are un continut ridicat de zahar.