Romanii nu sunt mari consumatori de sucuri spre deosebire de polonezi. In timp ce un roman abia daca bea 4 litri de sucuri si nectaruri intr-un an, polonezul consuma 16 litri pe an. Iar daca nu stiai, sucul de fructe nu numai ca te ajuta la mentinerea sanatatii, dar e recomandat ca portie zilnica in alimentatie. Si nu e bogat in calorii.
Daca vrei sa bei un suc sanatos, cel mai indicat ar fi sa-ti iei fructele preferate din livada bunicii, sa le speli, sa le storci si gata. Poti face combinatiile pe care le doresti, poti adauga si legume daca vrei si, cu siguranta, vei fi multumita de rezultat. Din pacate, in realitate de cele mai multe ori se intampla sa apelezi la sucul din comert, gata preparat. De vina e lipsa de timp, de fructe si legume proaspete sau pur si simplu comoditatea. Si atunci cand i-l cumperi, citeste bine eticheta. Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri din Polonia sustine ca nu orice suc din comert isi poarta denumirea pe bune. „Prin suc se intelege produsul rezultat in urma stoarcerii fructului. Orice alt produs care are un continut mai redus de 100% fruct este nectar sau bautura. Nu mai trebuie denumit suc nici macar daca are 99% fruct, e de parere Julian Pawlak, presedintele Uniunii Nationale a Producatorilor de Sucuri (KUPS).
Pentru a afla mai multe despre sucuri, Uniunea a lansat o campanie numita „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe” prin care incearca sa-i invete pe romani ca numarul recomandat de portii zilnice de fructe si legume poate fi completat cu sucul de fructe- o forma care este atat pe placul copiilor cat si al adultilor. O portie este egala cu un fruct sau cu o leguma de marime mijlocie sau cu cateva bucati mai mici, precum si cu un pahar de suc. Si un argument in favoarea sucurilor facute acasa este acela ca sucul de legume si fructe crude este asimilat in 10-15 minute de la ingurgitare. Este folosit aproape in intregime pentru hranirea si regenerarea tesuturilor. Exista chiar si cure de detoxifiere, bazate pe aceste sucuri. Un alt beneficiu este ca ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Dana Nalbaru si Corina Bud, fanele sucurilor
De ce era nevoie de o campanie in Romania? Pentru ca in urma unor cercetari efectuate pe piata din tara noastra, a fost depistata o lipsa de informare in randul mamelor cu privire la consumul minim necesar de legume sau fructe. Numai 17% dintre mamele intervievate care aveau copii cu varste cuprinse intre 3-10 ani au auzit ca legumele si fructele trebuie consumate de 5 ori pe zi. 42% dintre mamele intervievate dau din cand in cand copilului suc de fructe sau legume in loc de fructe sau legume. Nutritionistii sunt si ei de parere ca legumele, fructele si sucurile de fructe ar trebui sa fie o parte integranta a alimentatiei fiecarei persoane, indiferent de varsta. Deoarece copiilor, de obicei, nu le plac legumele si fructele, rolul important al parintilor este de a-i convinge pe cei mici sa manance in mod regulat legume, fructe sau sa bea suc de fructe. Ce fac tinerele mame pentru a indeplini aceasta sarcina? Doua artiste autohtone au copii si vorbesc din propria experienta. Corina Bud are un baietel Robert, iar Dana Nalbaru o fetita Sofia.“Bem suc de fructe in fiecare zi, cel putin o data pe zi. Cel mai des, il consumam dimineata, la micul dejun. Cand cumpar sucuri din comert, am grija sa le aleg pe cele naturale”, a declarat cunoscuta artista Dana Nalbaru.
Cantareata pop-dance-R&B Corina Bud marturiseste si ea ca atunci cand vine vorba de sucuri ea le cumpara doar pe acelea cu 100% fruct si fara adaos de zahar. „Consumam sucuri de fructe de 2-3 ori pe saptamana, in special in diminetile de weekend cand suntem cu totii acasa. Ne adunam in bucatarie si ne jucam cu diverse arome si culori. Eu beau suc de fructe in special dupa concerte, cand sunt obosita.” Asadar, se poate inlocui cu succes o portie de legume si fructe cu un pahar de suc de fructe (in jur de 200 ml).
Se spune ca sucurile de fructe sau legume au mai multe calorii decat materia prima consumata ca atare. Avantajul este insa ca sucurile pastreaza buna parte din proprietatile nutritive ale fructului sau ale legumei din care sunt produse.”Atunci cand cumparam suc de fructe trebuie sa fim atenti la continutul produsului si la metoda de conservare. Este de preferat sa alegem sucurile care nu contin indulcitori adaugati. In privinta momentului zilei cand e indicat sa consumam sucul de fructe, probabil cel mai bun moment este dupa micul dejun, deoarece sucul de fructe ne da energie pentru restul zilei (consumul pe stomacul gol ar putea sa produca disconfort gastric unor persoane mai sensibile). Consumul de suc de fructe este recomandat copiilor, care uneori manifesta rezistenta la consumul de fructe intregi”,e de parere dr. Serban Damian, medic nutritionist sportiv.
58% dintre mame sunt constiente de faptul ca fructele si legumele se pot inlocui in dieta cu suc, iar 59% sunt de acord cu afirmatia ca sucurile de fructe reprezinta un produs sigur si de inalta calitate. Daca optezi pentru sucurile proaspete, nu prepara cantitati mari. Daca le stochezi in frigider, isi vor pierde din proprietati. Abtine-te sa-i pui zahar, astfel vei obtine un suc sarac in calorii!
Un pahar de 150 ml de suc de portocale are aproximativ 80 kcal, cat o portocala proaspata de 150 gr. O cana de suc de papaya are 141 de calorii. O cana de suc de capsuni are in jur de 90 de calorii, iar o cana de suc de mure are in jur de 95 de calorii. In privinta legumelor, castravetii sunt imbatabili, o cana de suc avand 12 calorii, in timp ce una cu suc de rosii 48 de calorii.