Cum previn / tratezSanatate

Un sfert din copiii romanilor, supraponderali sau obezi

Nu suntem toti trasi prin inel, dar nici cu greutatea pana la cer. Copiii nostri nu sunt mai slabi ca ai altora, dar nici mai grasi. E drept ca prichindeii obezi sunt mai mult cei de la oras, nu de la tara si exista si explicatii pentru acest lucru.

Obezitatea este de doua ori mai mare la baietii de 8 ani din Romania fata de fetele cu aceeasi varsta. In ceea ce-i priveste pe grasuti, copiii supraponderali se intalnesc tot mai des la oras, fetele fiind mai plinute decat baietii de aceeasi varsta.

Toate aceste concluzii au fost trase in urma unui studiului realizat de catre Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica in cadrul proiectului coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI).
“Obezitatea copiilor este o problema importanta de sanatate, iar prevalenta ei este in crestere in intreaga lume, cu o tendinta alarmanta pentru Europa. Consecintele supraponderalitatii in timpul copilariei constau in boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la scoala si de o scadere a stimei fata de sine. Prevalenta obezitatii s-a triplat in 2010 fata de anul 1980 (OMS). Din aceasta cauza, Romania, si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

In Romania, studiul s-a desfasurat pentru grupa de varsta 8 ani, iar datele au fost colectate in luna mai 2013, pe parcursul a 3 saptamani, conform metodologiei si calendarului propuse de OMS. Masuratorile au fost realizate pe un ensantion reprezentativ de 207 scoli, din mediul urban si rural, alese prin randomizare simpla, folosind ca baza de esantionare totalitatea scolilor primare din tara care au un numar de copii inscrisi de cel putin 40 de elevi / scoala (4589 de scoli). Copiii au fost clasificati conform standardelor OMS (subponderali, normoponderali si supraponderali inclusiv obezi), iar datele se vor include in baza de date a Biroului Regional OMS pentru nutritie, obezitate si activitate fizica. Populatia inclusa in studiu a fost constituita in proportii relativ egale din baieti si fete, de asemenea din copii din mediul rural si urban, daca asimilam copiii din semi-urban ca apartinand populatiei rurale.

Copiii bulgarilor mai grasi ca ai nostri

Rezultatele au adus o veste buna: majoritatea copiilor din studiu (aprox 2/3) sunt normoponderali. 5% dintre copiii inclusi in studiu cu varsta de 8 ani au subnutritie, iar un procent de peste 1% au subnutritie severa.
Aproximativ un sfert dintre subiectii studiati sunt supraponderali sau obezi. Prevalenta suprapoderalitatii (inclusiv obezitatea) la copiii de 8 ani din Romania este de 26,75%, iar prevalenta obezitatii este de 11,6%. La nivel European, prevalenta supraponderalitatii (inclusiv obezitatea) la grupa de varsta de 8 ani conform raportului primei runde a studiului COSI a variat intre 19,3% si 49% la baieti si 18,4% – 42,5% la fete. Prevalenta subnutritiei (inclusiv cea severa) in tarile participante la prima runda este in general sub 2,5%. Valori mai mari s-au inregistrat in Bulgaria si Cehia (3,2%).

Baietii mai plinuti si obezi decat fetele

In ceea ce priveste distributia starii de nutritie pe sexe, la nivel national, aproximativ 5% dintre fete si acelasi procent dintre baieti au subnutritie, iar subnutitie severa prezinta 1%. Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare fata de procentul de baieti normoponderali (65,2%). Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la baieti (29,8%) este cu 6,1% mai mare decat la fete (23,7%). Prevalenta obezitatii la baietii de 8 ani din Romania (15,03 %) este cu 6,79 % mai mare fata de prevalenta obezitatii la fetele de aceeasi varsta (8,24 %). Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalenta excesului de greutate in Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de varsta de 8 ani a variat intre 22,1% (Belgia) si 49% (Italia) la baieti, iar la fete intre 22,7% (Belgia) si 42,5% (Italia). Prevalenta obezitatii se inscrie intre urmatoarele limite: 7,5% (Norvegia) – 26,6% (Italia) la baieti si 6% (Norvegia) – 17,3% Italia. Prevalenta subnutritiei severe nu difera semnificativ in functie de gradul de urbanizare. Prevalenta subnutritiei este mai mare in mediul rural (6,1%) fata de mediul urban (4,2%) si mediul semi-urban (3,8%). Cea mai mare parte dintre copiii inclusi in studiu sunt normoponderali indiferent de mediul lor de rezidenta (mediul urban – 64,2%, semi-urban – 71,2%, rural – 72,2%).in functie de mediul de rezidenta, prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la nivel national este de 31,6% in mediul urban si 21,7% in mediul rural. Cea mai ridicata prevalenta a obezitatii la copiii de 8 ani din Romania s-a inregistrat in mediul urban (13,15 %), urmata de cea din mediul rural (10,18 %) si semi-urban (9,85 %).

Sa nu ne jucam cu greutatea

Totusi, obezitatea infantila ramane una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica ale secolului 21. Americanii, australienii, englezii, italienii au probleme cu greutatea copiilor.:i sa nu uitam ca prichindeii rotofei sunt predispusi la o greutate corporala mare si la varsta adulta. In plus, vor face mai repede diabet si dislipidemie. Se vor confrunta cu probleme respiratorii, boli cardiovasculare si probleme ortopedice, toate la tinerete. Asa ca, nu te culca pe o ureche, pune mana pe creion si calculeaza-i indicele de masa corporala (BMI sau IMC) pentru a vedea unde se situeaza copilul tau.
http://clubulgrasilor.ro/obezitatea-la-copii-alarmanta/

In ceea ce te priveste, nici tu parinte nu esti scutit de problemele de greutate. Studiul Omnibus realizat in anul 2013 a scos la iveala ca peste 56% dintre barbatii romani sunt supraponderali si obezi. Femeile, in proportie de 48%, se confrunta cu aceasta afectiune; in total, populatia Romaniei are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal. In ceea ce priveste impartirea pe varste, 18% dintre tinerii cu varste intre 15-24 de ani sunt supraponderali, dar cele mai avansate forme de obezitate sunt intalnite la persoanele cu varste intre 45-64 ani (25,2%).

http://clubulgrasilor.ro/romania-tara-cu-greutate-200-000-de-tone-de-exces-ponderal/

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
stil de viata
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.