Ce manancCum si cat manancMancareSlider

Cum să pui mai multe legume în farfurie!

Peste un sfert dintre români nu mănâncă zilnic legume, potrivit unui sondaj Nestlé România, care are o soluție la această problemă. O regulă simplă: 3 zile din 7 mănâncă doar alimente vegetale, aplicând principiile VeggiePorției, ar putea să-ți fie de ajutor în misiunea de avea legume în farfurie cât mai des posibil.

Nu știu dacă faci parte din categoria celor care consumă zilnic 2-3 porții de legume la principalele mese ale zilei. Dacă nu, e timpul să iei măsuri pentru a-ti păstra sănătatea și silueta. Potrivit unui sondaj Masmi efectuat la comanda Nestlé, doar 2 din 10 români consideră că servesc mese echilibrate în cea mai mare parte a timpului.

27% dintre români nu consumă legume în fiecare zi, iar 52% consumă doar o porție pe zi. 26% dintre români nu prea știu, de fapt, ce reprezintă o alimentație sănătoasă, lipsindu-le educația nutrițională și informațiile clare și practice. Dar dacă ai încerca să împarți farfuria în trei, ar fi mai ușor să gestionezi ce mănânci și cât: un sfert să fie carbohidrați și cartofi, un alt sfert proteine vegetale și jumătatea care ți-a rămas o umpli cu legume.

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, face eforturi de ani de zile pentru educarea consumatorilor în direcția adoptării unor obiceiuri alimentare mai sănătoase, prin intermediul inițiativei NutriPorția. Acesta are o versiune dedicată exclusiv încurajării consumului de alimente de origine vegetală: legume, fructe, leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale: VeggiePorția, pentru a avea o alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă.

Vedeta este tradiționala zacuscă

Gospodinele pregătesc toamna, în plin sezon de legume și fructe proaspete, conservele de iarnă și compoturile.

,,O zacuscă cu ciuperci sau cu fasole, consumată cu pâine integrală poate fi, dacă vreți, un exemplu de VeggiePorție tradițională. Pentru cei care nu au timp de așa ceva, există legumele proaspete și, la iarnă, legumele congelate, care păstrează destul de bine mineralele și elementele nutritive odată cu congelarea rapidă, imediat după recoltare. Fie că ești omnivor, vegetarian, vegan sau flexitarian, VeggiePorția te ajută să pregătești mese echilibrate exclusiv din alimente de origine vegetală, care îți asigură toți macronutrienții de care ai nevoie (proteine vegetale, carbohidrați buni, grăsimi), precum și o bună parte din micronutrienți (vitamine și minerale)”, a declarat Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție și Comunicare Internă Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Nicoleta Tupiță

O alimentație bogată în fibre poate reduce riscul de cancer intestinal, consumul de fructe și legume este, de asemenea, legat de îmbunătățirea sănătății oaselor și poate reduce probabilitatea unei creșteri nesănătoase în greutate, oferind o gamă abundentă de vitamine și minerale de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect.

Piedici în calea alimentației sănătoase

Opțiunile alimentare sănătoase sunt percepute ca fiind mai costisitoare de către 46% dintre respondenții studiului, ceea ce reprezintă cea mai importantă barieră în calea unei alimentații sănătoase. Totuși o treime dintre români declară că au crescut frecvența de cumpărare a fructelor și legumelor, fie pentru că sunt mai accesibile ca preț față de produsele animale, fie din dorința de a mânca mai sănătos.

30% dintre români consideră că lipsa timpului îi împiedică să urmeze o alimentație sănătoasă. De exemplu, peste jumătate (55%) dintre participanții la studiu spun că pregătirea meselor sănătoase durează mai mult. Dar opțiunea legumelor congelate poate demonstra că timpul de gătire se scurtează.

Legumele pot fi gătite cu gust și durata de pregătire este mult mai mică decât în cazul preparatelor cu carne, susține Nestle care oferă o mulțime de informații utile pentru o alimentație sănătoasă și variată, rețete și recomandări aici.

Consumați 400 g de fructe și legume zilnic

Doar 20% din români spun că nu le place neapărat gustul alimentelor mai sănătoase, conform sondajului comandat de Nestlé. Cu puțină măiestrie în bucătărie, cu ajutorul condimentelor gusturile pot fi schimbate.  Și dacă gustul nu-i convinge pe mofturoși, atunci poate frica de moarte, deoarece consumul redus de fructe și legume ucide la nivel global 2 milioane de oameni.

,,Legumele și fructele sunt suportul sănătății, aduc carbohidrați cu index glicemic mic, deci sunt carbohidrați ,,buni “, vitamine, minerale și fibre. Recomandăm 5 porții pe zi de legume și fructe atât copiilor, tinerilor, cât și vârstnicilor, însă de ce nu, și oamenilor activi, toți trebuie să aibă grijă de sănătate”, a declarat dr. Anca Hâncu, nutriționist și medic acreditat la nivel european în medicina stilului de viață.

Se recomandă să consumați cel puțin 5 porții (sau 400 g) de fructe și legume pe zi. În general, o porție (pentru adult) de fructe sau legume este de 80 g, și nu uitați că și varietatea contează. Încercați să includeți un sortiment colorat de fructe și legume în meniul zilnic, pentru că fiecare porție oferă o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Nu în ultimul rând, ignorați toate miturile negative despre fructe și legume. O alimentație bogată în fructe și legume este legată de un risc redus de apariție a diferitelor boli. De asemenea, fructele și legumele congelate pot chiar reține mai multe vitamine și minerale și vă pot economisi bani și reprezintă o modalitate ușoară de a vă asigura că veți avea întotdeauna fructe și legume disponibile acasă.

O alimentație sănătoasă, preponderent vegetală, are și un impact mai redus asupra mediului decât carnea și alte alimente de originale animală. Deși există o mare diferență în ceea ce privește cantitatea de gaze cu efect de seră emise de diferite tipuri de alimente, în general, producția de fructe și legume emite mai puține gaze cu efect de seră în comparație cu produsele de origine animală, precum carnea de vită și lactatele, de fapt de 10-50 de ori mai mici!

Vezi și  Alimentație incorectă: 11 milioane de decese anual

Etichete

Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie.

Articole asemanatoare